Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Frituurvet

Niet in het riool!

Frituurvet? Niet in het Riool!

We scheiden steeds bewuster afval. Waarbij we al onderscheid maken tussen het gescheiden inzamelen van gft-afval, restafval, papier en plastic. Maar hoe zit het eigenlijk met (frituur)vet en olie?

We realiseren het ons misschien niet altijd; alles wat je door de gootsteen, wasbak, wc, douche- en afvoerput spoelt, komt in het riool terecht. Nog te vaak zit daar ook (frituur)vet en olie bij. En juist dát hoort niet in het riool thuis. (Frituur)vet en olie kunnen verstopping van het riool veroorzaken. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen, want hoe vuiler het rioolwater door afval of schadelijke stoffen, hoe harder de rioolzuivering moet werken. Dat kost niet alleen (extra) geld en energie, maar belast ook het milieu.

Als (frituur)vet en olie niet in het riool mag, waar laat ik het dan?

Gebruikt (frituur)vet en olie kun je inleveren in zogenaamde ‘vet recycle containers’. Van dit soort containers zijn er maar liefst 2500 in Nederland. Je komt ze het vaakst tegen bij supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten.

Natuurlijk ga je niet met je frituurpan onder de arm naar zo’n recycle container. Giet het gebruikte (frituur)vet of olie terug in een plastic fles of leeg pak melk en lever die in bij de container.

Wil je weten waar een vet recycle container bij jou in de buurt is, zoek het op in de postcodezoeker.

 

Ga naar de postcodezoeker

In een pak & dan in de vet-recyclecontainer

Wanneer vet, frituurvet en/of olie in het riool terecht komen kan dat verstoppingen veroorzaken. Het frituurvet en olie kan je het beste inleveren bij een vet recycle container bij jou in de buurt. Giet het frituurvet terug  in een plastic fles of leeg pak melk en doe het in de vet-recyclecontainer. Heb je kleine restjes in de pan? Veeg dit af met een keukenrol.

Wist je dat je als school of (sport)vereniging ook frituurvet kunt inzamelen om je clubkas te spekken? Meld jouw school of (sport)vereniging aan!