Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Voorkomen van stinkende containers

Hoe voorkom ik stinkende containers?

Een stinkende container is een ergernis van veel bewoners en kan naast geuroverlast ook zorgen voor ongedierte. In dit artikel geven we je verschillende tips om een stinkende container te voorkomen.

 

Waar komt de stank vandaan?

Stank in een container ontstaat vanwege rottend groente-, fruit- en tuinafval en etensresten of sporen daarvan. Op warme dagen gaan de etensresten sneller broeien. Daarnaast verloopt het broeiproces van etensresten sneller wanneer er onvoldoende luchtcirculatie is.

 

Tips om de stank te voorkomen

  1. Scheid je afval goed en spoel afval waar etensresten op zitten schoon met water voordat je het weggooit. Zo komen er geen etensresten bij het restafval of PBD-afval terecht en beperk je de etensresten tot de GFT+E container.
  2. Bied je GFT+E container iedere twee weken aan, ook als deze niet helemaal vol zit, zodat de etensresten niet te lang in de container blijven liggen.
  3. Leg een pagina van een oude krant of een laagje stro onder in de GFT+E container om het aankoeken van afvalresten te voorkomen.
  4. Maak je GFT+E container schoon nadat deze is geleegd en leg er een stukje lavendel in. De geur van lavendel voorkomt stank en ongedierte, zoals maden.
  5. Zet je container niet in de zon maar op een koele plek en houd de deksel een klein stukje open, zodat er voldoende luchtcirculatie is.
  6. Laat etensresten eerst uitlekken of uitdrogen voordat je deze in de GFT+E container doet of doe ze eerst in een krant of biologisch afbreekbare zakjes (met kiemplantlogo) voordat je ze in de container gooit.
  7. Maak je container schoon met groene zeep in plaats van chloor, zodat het composteerproces niet wordt verstoord.