Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Statiegeld

kleine petflessen

Nieuwe regeling

Sinds 1 juli wordt er statiegeld gerekend over kleine flesjes

Sinds 1 juli wordt er statiegeld gerekend over kleine petflesjes. Het gaat om 15 cent per flesje van minder dan 0,75 liter. Let er wel op dat dit alleen gaat over flesjes waar water of frisdrank in zit. Flesjes met een inhoud van sap, siroop of zuivel tellen niet mee. Dit kun je handig zien aan het statiegeld logo dat op de juiste flesjes staat. Bij iedere verkooppunt van flesjes met statiegeld, kun je het flesje ook weer inleveren en je statiegeld terug krijgen.

Waarom statiegeld?

Statiegeld is door de overheid landelijk ingevoerd om zo zwerfafval te voorkomen. Veel kleine flesjes belanden helaas in de natuur. De plastic flesjes brokkelen in tientallen jaren af, maar vergaan nooit. Het komt als microplastic in de natuur en zo terug in ons voedsel terecht. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Met statiegeld hopen we dat er minder flesjes in de natuur belanden en er meer gerecycled kunnen worden.

Wat gebeurt er als je je flesje niet inlevert?

Het inleveren van je kleine petflesje met statiegeld is niet verplicht, maar wel gewenst. Als je je flesje toch besluit weg te gooien in plaats van in te leveren, dan gaat je statiegeldbedrag naar het verbeteren van het recyclesysteem. Let er wel op dat je je flesje dan weggooit op de juiste plek: in de PBD (plastic, blik en drinkpakken)-afvalzak of een afvalbak langs de straat als je onderweg bent.