Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Het recyclen van

plastic afval

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic afval?

Als we plastic recyclen, ontstaat een grondstof waarmee we allerlei nieuwe dingen kunnen maken. Bijvoorbeeld shampooflessen, emmers, plasticzakjes of broodtrommels. Dit kan niet met het plastic afval dat je bij het restafval gooit, omdat dit wordt verbrand. Daarom is het erg belangrijk om je plastic afval goed te scheiden.

 

Het nog beter scheiden van plastic

Om je te helpen bij het nog beter scheiden van plastic hebben we een aantal tips voor je:

  • Chipszakken en koffiepakken bestaan voor een deel uit plasticfolie of een metaallaagje. Deze producten mogen bij het PBD-afval. PBD-afval staat voor plastic, blik en drankkartons. Twijfel je? Gooi het dan bij het restafval.
  • De plastic verpakkingen die je inlevert hoeven niet schoon te zijn. Let er wel op dat de verpakkingen leeg zijn! Afwassen of omspoelen is dus niet nodig.
  • Plastic producten die niet dienen als verpakking horen niet bij het PBD-afval. Denk bijvoorbeeld aan plastic borden, tuinstoelen of speelgoed. Deze voorwerpen kun je het beste apart inleveren bij het Grondstoffencentrum.

 

Wat gebeurt er met jouw plastic als je het goed scheidt?

Het plastic wordt, nadat je het hebt ingeleverd, verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Deze verschillende soorten worden daarna versnipperd, gewassen en tot korrels vermalen. Van deze korrels kunnen weer nieuwe plastic producten gemaakt worden.

Niet al ons ingezamelde plastic kan makkelijk gerecycled worden. Dat kan aan verschillende dingen liggen: de kleur van het materiaal, het materiaal kan niet geschikt zijn of omdat het van samengestelde materialen gemaakt is.