Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Luiers en incontinentiemateriaal

3 voordelen van herbruikbare luiers

Herbruikbare luiers

Steeds meer ouders kiezen voor herbruikbare luiers. Ze zijn duurzaam, hebben veel voordelen voor jouw kindje én op de lange termijn goedkoper dan wegwerpluiers. Maar hoe werken ze precies? En welke soorten zijn er? We leggen het je hier stap voor stap uit.

Pocketluier

Een pocketluier bestaat uit een buitenlaag die waterdicht is en een binnenlaag waar je één of meer inleggers in stopt. Die inleggers zorgen voor de opname van vocht. De naam zegt het al: het is een soort ‘zakje’ waar je die vulling inschuift. Na gebruik haal je de inleggers eruit en was je alles. Pocketluiers zijn makkelijk in gebruik en je kunt zelf bepalen hoeveel absorptie je nodig hebt. Ze drogen snel, vooral als je de inleggers los droogt.

Voorgevormde luiers met overbroekje

Voorgevormde luiers is een tweedelig systeem en hebben al de vorm van een luier en sluiten met klittenband of drukknoopjes. Ze nemen goed vocht op en zitten comfortabel. Over deze luier gaat nog een los overbroekje dat zorgt dat er niks doorlekt. Tijdens het verschonen vervang je alleen de binnenluier. Het overbroekje kun je meestal meerdere keren gebruiken, zolang het schoon blijft. Dit systeem is iets dikker dan andere luiers, maar wel heel betrouwbaar. Vooral voor langere tijd of ’s nachts is dit systeem goed te gebruiken.

All-in-One luiers

Bij All-in-One luiers zit alles aan elkaar vast. Het absorberende deel en de buitenkant die tegen doorlekken beschermt. Je gebruikt deze luier net als een wegwerpluier. Het grootste voordeel is het gemak. Je hoeft niks in of uit elkaar te halen. De luier wordt veel gebruikt als met je kindje uit huis gaat of als andere op je kindje passen.

All-in-Two luiers

Bij een All-in-Two klik je een losse inlegger vast in een overbroekje, of leg je die er los in. Is de inlegger nat, dan vervang je die. Het broekje kan vaak gewoon nog een ronde mee. Het is een zuinig systeem omdat je minder hoeft te wassen en minder onderdelen nodig hebt. Handig ook als je op pad bent en niet alles bij de hand hebt. Qua gebruik lijkt het een beetje op de pocketluier, maar dan zonder dat je iets in een opening hoeft te stoppen.

Hybride luiers

Hybride luiers lijken op het All-in-Two systeem, maar zijn op twee manieren te gebruiken. Je kunt ze gebruiken met wasbare inleggers, maar ook met wegwerp-inleggers. Dat maakt ze flexibel, bijvoorbeeld als je een weekendje weggaat of als je even geen zin hebt in was. De wegwerp-inlegger gooi je na gebruik weg, het overbroekje kun je opnieuw gebruiken zolang het schoon blijft.

Vouwluiers

Dit zijn rechthoekige of voorgevormde doeken die je zelf om je baby vouwt zoals prefolds, hydrofiele doeken of contourluiers. Vaak gebruik je er een sluitclipje bij om ze op hun plek te houden, en altijd een los waterdicht overbroekje eroverheen. Ze zijn voordelig in aanschaf en drogen snel, wat fijn is als je wat minder wasruimte hebt. Het kost misschien even wat oefening, maar na een paar keer vouwen krijg je er snel handigheid in. Veel ouders gebruiken ze vooral thuis.

Hoe was je herbruikbare luiers?

Gebruikte luiers bewaar je in een luieremmer met deksel of in een speciale waterdichte opbergzak. Als je kindje uitsluitend borstvoeding krijgt, hoef je niets met de ontlasting te doen. De ontlasting lost op in de was. Zodra je kindje vaste voeding eet, gebruik je meestal een inlegvel om de ontlasting op te vangen en weg te gooien.

Was de luiers eerst met een voorwas op 40°C of kouder zonder wasmiddel om urine en ontlasting weg te spoelen. Was de luiers daarna met een normaal wasprogramma op 60°C met wasmiddel om alles goed schoon te krijgen. De meeste luiers kunnen aan de lucht gedroogd worden. Sommige onderdelen zoals de herbruikbare inlegvellen van katoen of microvezel mogen op lage temperatuur in de droger.

Wil je toch liever wegwerpluiers gebruiken? In onze gemeente zamelen we 1x per 4 weken restafval in. We maken het daarom mogelijk om luiers en incontinentiemateriaal gratis in te leveren in een plastic zak bij een van de inzamelpunten. Wil je weten waar je luiers en incontinentiemateriaal kwijt kunt? Bekijk dan onderstaande lijst.

LET OP! Bij sommige kinderdagverblijven zijn de containers alleen tijdens openingsuren toegankelijk.

LOCATIES